Airsoft is een militaire simulatie strijd tussen 2 of meerdere teams.
Deze teams nemen het een hele dag op tegen elkaar in een fictieve strijd. Het is de bedoeling dat de realiteit zo dichtbij mogelijk benaderd wordt: de kleding, de omgeving, werken in teamverband en natuurlijk de wapens. Al deze zaken dienen er zo realistisch mogelijk uit te zien!


Airsoft wordt gespeeld met replica's van echte wapens. Het uiterlijk komt exact overeen met wapens zoals deze gebruikt worden in het dagelijkse leven van leger-, politie-eenheden of terroristen over de hele wereld, van M16's tot MP5's.

Van vrijwel alle echte wapens is een airsoft variant te verkrijgen.
De airsoftwapens worden in alle gevallen onder licentie van de officiële fabrikanten gemaakt.
Vanwege het uiterlijk van deze wapens (want dat zijn het), was het beoefenen van Airsoft verboden in Nederland. Tot 15 januari 2013, op deze datum is het bezitten van een airsoft wapen / replica en zoals de nieuwe wet het noemt: airsoft apparaat, toegestaan onder strikte voorwaarden. Kijk voor meer informatie op www.nabv.nl

Het bezitten van een airsoftwapen valt onder de Wet Wapens & Munitie, Cat 1 in Nederland. Om deze reden worden onze evenementen georganiseerd in België.

Alle ingredienten voor een middagje Airsoft

 
Bijna alle airsoftwapens worden aangedreven door een batterij. Deze zorgt ervoor dat de motor voeding krijgt om de bb's af te vuren. De kracht waarmee de bb's wordt afgevuurd meten wij in FPS (Feed Per Second). De airsoftwapens schieten niet harder dan 360 FPS, wat neer komt op circa 1 joule. Alles wat onder de 1 joule schiet, is niet geschikt voor het gebruik bij airsoft tijdens onze evenementen.

Onze sniper rifles werken met een veer die handmatig gespannen moet worden om te kunnen vuren. De handeling om de veer strak te spannen noemen we Bolt-Action. Deze wapens vuren per shot maar 1 bb af. Om deze reden mag dit type wapen harder schieten dan een vol-automatisch wapen, namelijk 500 FPS. Extra voorzichtigheid is daarom geboden wanneer men met dit type wapen speelt.


De Airsoftwapens vuren natuurlijk geen echte kogels af maar ook zeker geen verfballetjes, zoals dat gebeurd bij paintball. Airsoftwapens vuren kleine biologisch afbreekbare balletjes af. Deze balletjes noemen wij 'bb's'. Deze bb's hebben een doorsneede van 6mm.


Net als iedere andere sport is het spelen van airsoft aan regels gebonden. Klik hier voor de regels.

Sinds 15 januari zijn de regels omtrent "airsoft apparaten" veranderd in Nederland. Onder strikte voorwaarden mogen leden van de NABV hun replica thuis bewaren en deelnemen aan Nederlandse Airsoft evenementen. Onze evenementen in Schoten blijven wij echter voortzetten, want in Nederland mogen er geen replica's verhuurd worden.